Weekendstäder i Europa

Göteborg i all ära, men ibland vill man ju kanske åka till en stad över en helg som faktiskt ligger utanför Sveriges gränser. För saken är ju den att Göteborg, hur härlig staden än är, inte skiljer sig jättemycket från alla andra städer i Sverige. Ibland räcker det ju med att åka bort bara. Ibland vill man uppleva något annat och då kanske man ska snegla på olika spännande städer i Europa. Alla har nog en favoritstad i Europa. Den där platsen när allt bara verkade stämma. Vädret var bra, staden generös och sällskapet det rätta. Alla är vi förstås olika, och det kan ju verka lite svårt att tipsa om weekendstäder. Här kommer trots allt ett försöka.

Om du suktar efter värme i april så är Barcelona ett utmärkt alternativ. Staden har verkligen allt, hav, stränder, berg, parker, arkitektur, tapas. Inte konstigt att Barcelona är en av de städer vi svenskar besöker allra mest.

Om man söker kultur och gillar att äta sötsaker på café så är kanske Wien rätt för dig. Här äter man massor av smarriga bakverk som har sitt ursprung i Wien samtidigt som det finns bra möjligheter att se på teater, lyssna på klassisk musik med mera.

Sen har vi förstås Paris, som har myt omkring sig att vara en romantisk stad. Och visst kan Paris vara väldigt romantiskt under rätt förutsättningar, men det är också en storstad med allt vad det innebär i form av trafik osv. Så ha rimliga förväntningar så är Paris en toppenstad.

Om du går igång på fotboll av riktigt hög klass så är förstås Barcelona ett bra alternativ, men om du dessutom älskar italiensk mat så kanske du ska åka till Milano istället. Staden är bas för såväl Milan som Inter. Snacka om att det finns mycket bra fotboll att se här!

Är du fascinerad av historia finns det förstås mängder av städer i Europa att utforska. Men om du mer specifikt är intresserad av andra världskriget och dess efterspel så är ju Berlin ett måste att åka till. Staden har mängder av monument och museer tilägngade kriget. Den kanske starkaste är förstås Berlin’s Holocaust Memorial. För att hjälpa till att koppla ihop själva minnesmärket med dess syfte bör du se till att ta en guidad tur i det nästan dolda underjordiska informationscentret. Det ligger i den bortre änden av minnesmärket. Det här lilla museet berättar historier om enskilda personer som drabbades av folkmordet. 

Inga kommentarer: